Články

Jak prodat dům bez realitky

Publikováno: 16.05.2023

Jak prodat dům bez realitky Pokládáte si otázku: „Zvládnu prodej svého domu bez pomocí realitního makléře“?

Jak prodat dům bez realitky?

Pokládáte si otázku: „Zvládnu prodej svého domu bez pomocí realitního makléře“?

Ano, jistě zvládnete, pokud tomu obětujete více času a energie. Je potřeba učinit některé důležité kroky, abyste uspěli. Tady v tomto článku Vám popíšu, jak to zrealizovat.

  1. Dům velmi dobře připravit a naklidit
  2. Udělejte si velmi hezké fotografie
  3. Stanovte obvyklou prodejní cenu domu
  4. Svůj inzerát vložte na ty správné inzertní servery
  5. Pokud se Vám ozvou zájemci, ochotně jim ukažte dům
  6. Nakonec s kupcem sepíšete kupní smlouvu a zanesete jí na Katastrální úřad

Nyní Vám podrobně popíšu, jak na jednotlivé kroky:

  1. Připravit a naklidit – jedním z nejzákladnějším faktorem při prodeji domu bez realitky, je co nejlépe uklidit a připravit pro fotografování. V této části je důležité odosobnit kuchyň a koupelnu tzn. veškeré osobní věci musí pryč!

  2. Hezké fotografie – podívejte se na svůj dům očima umělce a pomocí fotoaparátu zachyťte ty nejkrásnější místa domu. Kladete si otázku: „Je potřeba mít u inzerátu i video?“ Určitě to důležité není, ale věděli jste, že inzerát s video prohlídkou je třikrát navštěvovanější než bez ní? Pokud chcete mít tedy více zájemců o Váš dům, je dobré video vytvořit. Video může být krátké jako je např. toto https://www.youtube.com/watch?v=IQAnXhEi7B4

  3. Obvyklá cena – stanovení obvyklé prodejní ceny nejvíce rozhoduje, jak nejlépe prodat dům. Jestliže cenu domu tak zvaně přepálíte, odradíte tím všechny Vaše kupce a stane se z Vašeho domu „ležák“. Jestli stanovíte cenu domu nízkou, připravíte se o několik desítek tisíc. Je také dobré obrátit se na znalce nebo i nejlepšího realitního makléře ve Vašem okolí, který Vám se stanovením ceny pomůže.

  4. Inzertní servery – mám pro Vás tip na tři realitní servery, které mají největší návštěvovanost – jsou to Sreality, IDnes reality, České reality.

  5. Prohlídky domu – na prohlídku domu je dobré si vyčlenit delší čas cca 30 až 60 min. na každého zájemce. Čím více budou mít zájemci dopředu podrobnějších informací, tím méně času s nimi poté strávíte při procházení domem. Dobrý tip pro Vás je tzn. virtuální prohlídka. Jedná se o ucelené fotografické prezentace skládající se z 360° panoramatických fotografií. Zjistil jsem, že když mám u svých zakázek virtuální prohlídky, kupec je již na prohlídce často rozhodnutý dům kupit.

  6. Kupní smlouva a Katastrální úřad – našli jste toho správného kupce? Gratuluji! Nezapomeňte na svá práva v rezervační a kupní smlouvě. Jednoduchý vzor kupní smlouvy na prodej domu si lze stáhnout na internetu. Vždy je ale lepší oslovit místní advokátní kancelář, která Vám obě tyto smlouvy připraví a zajistí i vklad kupní smlouvy na příslušný Katastrální úřad.

Těchto šest bodů je nejzásadnějších při prodeji Vašeho domu. Nezapomeňte však také na vyjednávání se zájemci ohledně hypotečního úvěru, zajištění podle zákona Průkazu energetické náročnosti budovy, sepsání předávacího protokolu a následně přepis energií.

Pokud ale nemáte mnoho času nebo se necítíte při vyjednávání o ceně ve své kůži, máte stále možnost oslovit nejlepšího realitního makléře ve své lokalitě. Jak ho poznáte?

  1. Udělejte si srovnání více realitních makléřů a podívejte se, jak prezentuje svoji nemovitosti.

Podívejte se na moji prezentaci domu ve Vysokém Mýtě https://www.michalhrdina.cz/prodej-radoveho-domu-ve-vysokem-myte-22

  1. Zkuste se zeptat svých nejbližších nebo známých, zda mají již nějakou pozitivní zkušenost s realitním makléřem. Pokud u nich nepochodíte, podívejte se na hodnocení, reference.

Také Vám hodně napoví jeho reference na Googlu nebo Seznamu. Moje reference najdete na https://www.firmy.cz/detail/12955428-realitni-kancelar-pohoda-vysoke-myto-prazske-predmesti.html#hodnoceni&utm_content=card-review&utm_term=rk%20pohoda&utm_medium=hint&utm_source=search.seznam.cz&q=rk%20pohoda

  1. Vždy dělá něco navíc, např inzeruje nemovitosti na sociálních sítích.

Prodej domu bez realitky může být náročný, ale s úsilím a správnými postupy to zvládnete. Připravte dům, vytvořte atraktivní inzerát s kvalitními fotografiemi a stanovte cenu. Ukazujte dům zájemcům a vyřiďte právní záležitosti. Máte-li čas a energii, můžete se do prodeje pustit sami a ušetřit náklady na makléře. Pokud však preferujete profesionální pomoc a nechcete se zatěžovat detaily, obraťte se na zkušeného makléře.

Je otázkou, zda je lepší prodat dům s nebo bez makléře. Záleží na vás. Buďte si vědomi výhod a nevýhod obou přístupů a rozhodněte se, co je pro vás nejlepší. Doufám, že tento článek vám pomohl. Přeji úspěch a snadný prodej! Pokud budete potřebovat pomoc zkušeného makléře, obraťte se na mě. Mám 22leté zkušenostmi v prodeji domů a za sebou stovky spokojených klientů.

Autor: Michal Hrdina

V realitách jsem od roku 2001. V roce 2005 jsem založil realitní kancelář POHODA s tím, že chci vybudovat seriózní a profesionální firmu. Za dobu působení naší kanceláře jsme si vybudovali dobré jméno a stálou klientelu. Stále častěji se na nás obracejí další zájemci na doporučení našich spokojených klientů, což svědčí o profesionalitě a osobním přístupu. Za mě pak hovoří reference spokojených klientů.

Za každým prodejem nemovitosti se totiž skrývá lidský příběh. A to je důvod, proč by nikdo neměl tak důležitý životní krok podceňovat. Ani prodávající, ani makléř. Prosím, přečtěte si mé tipy a články o naší práci. Věřím, že Vám tyto informace pomohou v rozhodování a že si pro prodej své nemovitosti zvolíte tu správnou cestu.

Mým cílem jste Vy - spokojení klienti!

 Pokud Vás cokoliv dalšího zajímá, neváhejte mě kontaktovat. Rád se s Vámi sejdu u kávy nebo v kanceláři a probereme, jak co nejvýhodněji prodat Vaši nemovitost.

Michal Hrdina

 

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb s tím souhlasíte. Rozumím